Veelgestelde vragen

Werkwijze / methode

 Welke vragen kan ik bijvoorbeeld verwachten?

De interviews worden gehouden aan de hand van zes levensthema’s: kijk op het leven; oud worden; relaties; wonen en bezit; opleiding, opvoeding en hobby’s; en een onderwerp naar keuze. De interviewvragen zijn zodoende gelinkt aan deze zes thema’s. Om een beter idee te krijgen van wat je kan verwachten, vind je hieronder een voorbeeldvraag per thema. 

  • Kijk op het leven: Welke waarden en normen zijn belangrijk voor je? En welke normen en waarden heb je proberen door te geven?
  • Oud worden: Vind je jezelf oud? Had je gedacht deze leeftijd te bereiken?
  • Relaties: Welke herinneringen heb je aan jouw ouders? Vind je dat je op ze lijkt?
  • Wonen en bezit: Zijn er voorwerpen waar je erg aan gehecht bent? Ben je wel eens verhuisd en wat vond je daar van?
  • Opleiding, opvoeding en hobby’s: Welke vakken op school vond je leuk en welke niet? Hoe kijk je terug op jouw eigen opvoeding? 

In totaal zijn er voor het opmaken van jouw levensboek minimaal drie thema’s (naar keuze) nodig. 

Hoe werkt de methode?

Het spreekt natuurlijk voor zich dat het vastleggen van een ieders leven, met alle facetten van dien, een complex proces is. Om die reden maak ik gebruik van de methode ‘Mijn leven in kaart’ van Wout Huizing en Thijs Tromp, met als doel jouw herinneringen en verhalen op een zo effectief mogelijke manier vorm te geven. Aan de hand van de zes levensthema’s (kijk op het leven; oud worden; relaties; wonen en bezit; opleiding, opvoeding en hobby’s; en eventueel nog een onderwerp naar keuze) breng ik in onze gesprekken structuur aan. Per interview behandelen we een thema. In totaal zijn er voor het opmaken van jouw levensboek minimaal drie thema’s (naar keuze) nodig. 

Moet ik moeilijke, emotionele vragen beantwoorden? Of vragen over oude pijn en nare ervaringen? 

Onderwerpen die je liever niet wil bespreken, bespreken we uiteraard niet. Onze interviews zijn per slot van rekening geen therapiesessies. 🙂 Het doel van de gesprekken is een levensboek te schrijven, dat jij met een gerust hart aan vrienden, familie en nabestaanden kan overhandigen. Mocht je over bepaalde onderwerpen liever niet willen praten, geef dat dan graag van te voren aan, zodat ik daar tijdens het vragenstellen rekening mee kan houden. Bovendien kan ik bij behoefte vooraf de vragen per thema doormailen, zodat je weet welke vragen er aan bod (kunnen) komen.

Mag mijn echtgenoot(e)/ een vriend(in)/ mijn kind(eren) aanwezig zijn tijdens de gesprekken?

In principe vinden de interviews enkel tussen mij en de hoofdpersoon van het levensboek plaats. Dit is in het belang van zowel de gespreksstructuur als de interpretatie van ervaringen. Het is tenslotte jouw verhaal! Mocht jij je echter comfortabeler voelen met een derde persoon als emotionele support erbij, dan is dit zeker bespreekbaar. 

 

Oplevering

Krijg ik een ingebonden hardcover boek?

Nee, het levensboek wordt als PDF-document (A4) per mail verstuurd. Natuurlijk kan je dit dan zelf laten inbinden op een manier die je zelf mooi vindt! 

Wie, wanneer, waarom

Wie kan er een levensboek laten opmaken?

Jong of oud, man, vrouw of divers, ziek of gezond… Het maakt niet uit! In principe kan iedereen een levensboek laten opmaken. Natuurlijk geldt wel dat hoe meer ervaringen je hebt om te delen, des te mooier het levensboek wordt. Maar elk verhaal verdient het hoe dan ook om verteld te worden. 

Ik heb eigenlijk niets speciaals meegemaakt en niet veel te vertellen over mijn leven. Waarom zou dit boek dan wel iets voor mij kunnen zijn?

Hoogtepunten, dieptepunten, gebroken harten, geleerde lessen. Of er nu groots en meeslepend of klein en bescheiden is geleefd; alle ervaringen zijn even waardevol. En wie weet, misschien stuiten we aan de hand van de zes levensthema’s nog wel op een vergeten goudmijn in jouw geheugen!

Kan ik ook een boek samen met familieleden laten maken?

Dat kan zeker en is ook al vaker gebeurd! Laat dit van te voren wel graag even weten, zodat ik de structuur van de gesprekken er op kan aanpassen. Het wordt dan dus geen persoonlijk levensboek maar een familieverhaal.

Contact

Ik ben niet goed met computers en/of heb geen mailadres. Kan je mij dan op een andere manier helpen?

Jazeker. Als je jouw telefoonnummer achterlaat in het contactformulier, dan bel ik je zo snel mogelijk op. De interviews vinden overigens in principe allemaal in levende lijve plaats, dus daar komt sowieso weinig technologie van jouw kant aan te pas. Geen zorgen!

Stuur een
bericht
via het
contactformulier

5 + 8 =

Privacy verklaring | © Samling 2024
Samling levensboeken
Wierden, Nederland
KvK: 89033973
BTW-ID: NL004685655B25